5 saker att göra i Enköping på sommaren

Enköping är ”Sveriges närmaste stad” heter det. Anledningen är att man inom 12 mils radie har hela 38 städer! Är ni på Sverigesemester är chansen stor med andra ord att Enköping ligger inom räckhåll. Här är några tips på vad ni kan hitta på i Enköping i sommar.

Vandra i stans vackra parker

Det kanske inte låter som ett tips på en aktivitet men faktum är att folk kommer från när och fjärran för att besöka Enköpings parker vilka är otroligt vackra, speciellt på sommaren förstås. För att förklara vad vi menar är det bara att söka upp Enköping i TripAdvisor så kommer Enköpings parker upp först på listan.

Välbevarade kyrkomålningar

Nordost om stan ligger den medeltida Härkeberga kyrka som har fantastiskt vackra och välbevarade kyrkomålningar av Albertus Pictor. Här finns också ett triumfkrucifix från mitten av 1300-talet. På plats kan man ta del av en inspelad guidning men man kan även boka en guidad visning om man kontaktar kyrkan innan besöket. En annan kyrka med målningar av samme konstnär ligger i närheten i Härnevi. I centrala Enköping ligger Vårfrukyrkan som är en av landets äldsta kyrkor – även den med vackra målningar. Själva målningarna är ritade av Agi Lindegren i samband med restaureringen 1903–1904.

Museum om skiftnyckelns uppfinnare

Lär dig mer om Johan Petter Johansson, mannen som 1892 uppfann skiftnyckeln, som kom att bli en världssuccé, och många andra uppfinningar. Han sålde senare företaget till Bahco som är Enköpings största bolag. J.P. Johanssonmuseet ligger i stans äldsta kontorsbyggnad från 1899. Entréavgift 40 kr per person, barn och ungdomar under 16 år 20 kr.

Ridning i kulturhistorisk miljö

På Stall Björnbo som ligger några kilometer norr om Enköping finns möjlighet för vuxna och barn att rida oavsett kunskapsnivå och erfarenhet. Här väntar Sigge Snörörk, Flarriy Boj, Dodys Troll, Ackela och andra trevliga hästar och ponnys med olika karaktär och temperament på att ta dig ut på ridtur i kulturhistoriska marker. Här arbetar folk som bryr sig om både människor och djur, vilket märks. Gården anordnar flera olika kurser och det finns t.o.m. en kurs för barn från tre års ålder (eller om det kan sitta stadigt i sadeln). http://www.stallbjornbo.n.nu

Ät en fransk lunch

På restaurang Bombance i centrala Enköping ligger en liten fransk bistro. Här gör Johan och Britt-Marie sitt bästa (och lyckas mycket väl) med att förmedla den erfarenhet som de fått av att ha bott 20 år i Frankrike genom den franska husmanskost som de serverar på denna mysiga restaurang. Öppet tisdag-lördag.

25 jun 2018